onsdag 12 januari 2011

Thomas Quick gör entré

Nej, det var inte 1992 som lösningen kom. Det var 1994.
En hård, dyster lösning visserligen, men i alla fall ett svar. Vi var ju beredda att möta svaret, hur tungt det än kunde vara. Vi var beredda att möta sanningen. Vi kunde ju inte väja för sanningen. Det var ju sanningen som vi sökt i alla dessa år. Svaret på vad som hänt Olle.

Plötsligt, oväntat, fanns den där. Sanningen. Utan förvarning. Olles namn och bild fanns en dag i raden av unga pojkar som seriemördaren Thomas Quick på Säters sjukhus tagit livet av. Thomas Quick hade gjort entré i vår värld.
Jag måste erkänna att jag nu för första gången efter Olles försvinnande förlorade kontrollen över tillvaron. Jag hade inga ben längre. Jag svävade i en dimma. I en dimma av kall ångest. Kerstin var som alltid den starkare:
-Nå, nu får vi i alla fall veta vad som hänt Olle."

Vi tog kontakt med den utredningsansvarige, Christer van der Kwast:
-Ja, Thomas Quick har erkänt att han mördat er son. Utredningen kommer att drivas så snabbt som det bara går. Hänsyn måste dock tagas till att Quick genomgår en terapeutisk behandling. Hans minnesbilder måste växa  fram i den takt som omständigheterna medger. Ingenting kan forceras. Ni kommer att hållas underrättade om hur utredningsarbetet fortskrider."

Vi fick veta i pressen att Quick delgivits misstanke om mord på en 15-årig pojke i Piteå, och att han samtidigt delgivits misstanke om mord på Olle. Delgivningsbeslutet är daterat 94 02 21.
Nu förväntade vi att det skulle börja hända saker. Men först skulle Piteå-fallet klaras av. Utredningen drog igång, och den ledde till rättegång i Piteå hösten 1994. Med Quicks avgrundsvrål ringande i öronen förlorade tingsrätten allt förnuft, och dömde, enligt Åklagarens yrkande, Thomas Quick som Charles Zelmanovits mördare.
Men under utredningen kring Zelmanovits erinrade sig Thomas Quick att det var han som tagit livet av det holländska paret Stegehius, som hittades knivskurna i sitt tält, på en rastplats vid Appojaure, några mil väster Porjus, sommaren 1984. Det ärendet kändes mer angeläget, det ansåg Quick såväl som utredningsledaren.
Utredningen drog igång, och som ledde till rättegång vid Gällivare tingsrätt med fällande dom: Thomas Quick har mördat det holländska paret!
                                ./. Print This Post

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar