lördag 23 mars 2013

ADNERALIN

ADNERALIN.
Medan jag fortfarande kan stava till ordet ADNERALIN vill jag göra ett inlägg på min blogg.
Det har sänts repriser på T V från kravallerna i Göteborg juni 2001. Jag noterar slutordet från en av de unga deltagarna i kravallerna:
-Jag har påverkats av händelserna här. Samhället fungerar inte som det borde i en demokrati. Jag har blivit mer radikal!

Vår Olle skulle ha sagt detsamma efter sina upplevelser och efter sin kontakt med polisen.
Men han har ingen röst. Hans 18-åriga liv slutar på Floragatan i Sundsvall onsdagskvällen den sjunde september 1983.

Jag får föra hans talan:
Så här gick det till!
Olle sitter uppe vid järnvägsövergången och väntar på sin kamrat Axelsson, som dragit ut på stan medan Olle pratar med dykarpojken Tony Nilsson.
Han hör bråk och höga röster längre ner på Floragatan, vid Kyrkan. Han trampar iväg neråt gatan för att ta reda på vad som är på gång. Han hinner ett kvarter, till övergångsstället vid Gymnastikhusets gavel. Där möter han en polisbil. Bilen tvärbromsar – bromsspåren syntes länge i asfalten.
Två poliser kastar sig ur bilen. I den långa pojken, med sin lustiga kostym, ser man den inbrottstjuv som man är på spaning efter.

Det är endast två personer som vet vad som hände där på asfaltplanen framför Gymnastikhusets norra ingång. Men dessa vill ingenting berätta. Men spaningsledningen och den tuffe polismästaren kan ge besked:
Berusad Olle Högbom har dränkt sig i Selångersån, frivilligt eller av våda!

Denna mening vevades som en orubblig lärosats – ”med ett gökurs envishet” – så fort som vi kom med våra frågor till polisen. Detta var också polisens hårda information till press och allmänhet och som stöttades av Länspolischef, av J O, J K, Justitieminister, och av de riksdagsmän som vi vänt oss till.
 När förlamningen började släppa, skaffade vi oss själva information om vad som hänt. Vi tog kontakt med Olles kamrater och med andra, som han träffat den ödesdigra kvällen och kunde få en saklig uppfattning om hans tillstånd. Vi kunde konstatera två omständigheter:

1.      Det fanns inga uppgifter som antydde eller bevisade, att Olle den aktuella kvällen varit berusad.
2.      Det finns inte något underlag för påståendet, att Olle under kvällen skulle ha uppehållit sig intill Selångersån.

Polisens utredningsunderlag hade således ingen kontakt med verkligheten.
Pinsamt svammel.

Ex. utdrag :
 Olle kan ha byggt en gammal koja på Norra Berget den här kvällen han försvann. Kojan var dåligt byggd. Av någon som såg dåligt. Olle hade förlorat sina glasögon. Alltså såg han dåligt….

Det är inte alltför vågat att dra slutsatsen:
Denna utredning är ett arrangemang för att skydda kollegor.
Och det har lyckats. Åren går. Gräset gror över Olles grav. Om han nu fick någon…
 Annan än havet…

Två inlägg återstår:
1.      Skolans ansvar. Skolans agerande.
2.      Svenssons attityd.
                                               
auf Wiederhören, Ruben


Print This Post

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar